469.jpg

Eksperti VMA u Banja Luci

27. 06. 2008

Banja Luka, 27. jun - Drugi međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport” održan je u Banja Luci od 25. do 28. juna, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i grada Banja Luke. Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić je zajedno sa drugim istaknutim imenima srpske medicine i istaknutim pojedincima iz naučnog, obrazovnog, kulturnog i javnog života Srbije i Republike Srpske/ BiH, član Počasnog organizacionog odbora skupa. U radu kongresa zapaženo učešće po broju i kvalitetu radova imali su stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije iz oblasti preventivne medicine-higijene, epidemiologije, sportske medicine i medicine rada, medicinske ekologije, mikrobiologije, psihijatrije, hirurgije, intenzivne terapije i drugih grana medicine.

Na svečanom otvaranju skupa, učesnicima se, u ime načelnika VMA, obratila naučni saradnik, dr sc.med. Elizabeta Ristanović i poželela uspešna i kvalitetna predavanja, iscrpne i plodotvorne stručne rasprave koje će rezultirati unapređenjem medicinske prakse i zajedničkim regionalnim pristupom u rešavanju zdravstvenih izazova i pretnji, jer medicina ne poznaje granice, a bolest ne zna za administartivne prepreke.

Dr Ristanović je istakla da će VMA, kao balkanski hram zdravlja i srpsko nacionalno blago, nastaviti da pruža svoj puni doprinos zdravlju građana Republike Srpske kao što su to stručnjaci ove prestižne ustanove dokazali u teškim ratnim vremenima, a i aktivnim učešćem u radu ovog Kongresa.

Dr Elizabeta Ristanović je održala i plenarno predavanje sa temom „Bioterorizam – aktuelni i opaki izazov” kao i predavanje po pozivu o temi „Lajmska bolest – medicinski i ekološki problem”. Predavanje po pozivu održao je i pukovnik prof. dr Predrag Romić, načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA sa temom „Vanhospitalni srčani zastoj – iznenadni srčani zastoj kod sportista”. Doc. dr Sonja Radaković, Načelnik Instituta za higijenu VMA govorila je o uticaju aerobne sposobnosti na toleranciju toplotnog stresa u utreniranih muškaraca, a održala je i predavanje o temi „Pasivna i aktivna aklimatizacija u veštačkim uslovima kao činilac tolerancije na toplotni stres”.

Prim. Mr Branko Dikić, je u ime organizacionog i naučnog odbora skupa zahvalio VMA za veliku pomoć i nesebične doprinose zdravlju ljudi u Republici Srpskoj u miru i ratu, kao i na izuzetnim stručnim prezentacijama i impresivnim rezultatima kliničke prakse koja se neguje na VMA.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas